PERSBERICHT – Stichting FDBCK start met gezonde schoollunches in Rotterdam

Den Haag, 16 september 2021. Dit schooljaar verzorgt Stichting FDBCK (lees: Feedback) met de actie Share a Meal gezonde schoollunches op twee middelgrote basisscholen in de Rotterdamse wijken Delfshaven en Spangen, de eerste twee in een reeks scholen. Stichting FDBCK zet zich samen met diverse partners in om een einde te maken aan ondervoeding en honger onder kinderen in Nederland. Want ongelofelijk maar waar, ook in ons land gaan nog elke dag veel kinderen zonder eten naar school.

In Nederland gaan 278.000 kinderen met honger naar school [CBS 2020].  In Rotterdam groeit 1 op de 4 kinderen op in armoede [Gemeente Rotterdam 2018]. Veel van deze kinderen gaan zonder ontbijt naar school en krijgen ook geen lunch mee. Dit tekort aan gezonde, noodzakelijke voedingsstoffen leidt bij kinderen tot verminderde prestaties. Een rommelende buik schreeuwt immers harder om aandacht dan het schoolbord van de leerkracht. Door het nuttigen van een gezonde schoollunch krijgen deze kinderen pas echt een kans op een eerlijke toekomst. Directeur van Obs Kasteel Spangen ‘Wij zijn heel blij met de maaltijden van Stichting FDBCK. De leerlingen van Obs Kasteel Spangen krijgen 2 voedzame lunchmaaltijden per week waardoor zij zich beter kunnen concentreren op hun schoolwerk en waardoor wij de gezinnen in Spangen (nog) meer tegemoet kunnen komen. Trots op deze nieuwe samenwerking!’

Geen honger
Marielle van Spronsen van Stichting FDBCK: ‘Share a Meal is een nieuw fondsenwerving-concept. Wij geloven dat het delen van maar een klein beetje van onze rijkdom een enorm verschil kan maken om deze kinderen een eerlijke kans te geven op een betere toekomst. Zo is het doel van de Verenigde Naties in 2030 (SDG 2) dat niemand meer op de wereld hongerlijdt. Een doel waar we als FDBCK aan bij willen dragen, te beginnen dichtbij huis. Onze uitdaging voor alle kinderen in Nederland is: iedere dag één goede schoolmaaltijd. Daarom willen we beginnen met 1000 kinderen op scholen in Delfshaven, Spangen en Rotterdam Zuid. De eerste 400 kinderen krijgen nu een maaltijd maar om onze doelstelling te halen hebben wij meer fondsen nodig. Daar gaan we de komende tijd op inzetten.’

Olivier eet Gezond
De maaltijden die FDBCK gratis ter beschikking stelt, worden dagelijks verzorgd door Olivier eet Gezond. Oprichter Olivier eet Gezond Jolanda Zwanenburg: ‘Ik vind het belangrijk dat kinderen veel verschillende soorten verse groenten eten én dat kinderen leren dat gezond eten lekker en gezellig is!’

Share a Meal
Vind jij ook dat het ook niet normaal dat er in een rijk land als Nederland nog kinderen met honger naar school gaan? Stichting FDBCK zet zich er met de actie Share a Meal voor in dat alle kinderen in Nederland in 2030 toegang hebben tot een gezonde voedzame schoollunch. Wij roepen iedereen op om mee te doen met Share a Meal. Dit kan door een directe bijdrage te doen op https://fdbck.nl/share-now of door partner te worden in de Share a Meal actie. De opbrengsten van Share a Meal komen volledig ten goede aan schoolmaaltijden voor kinderen in Nederland.

Professor Voeding en Gezondheid

Als professor aan de Vrije Universiteit en als directeur van wetenschappelijk onderzoeksbureau Sarphati Amsterdam, maakt Jaap Seidell zich al sinds jaar en dag sterk voor gezonde voeding. “Ik sta vierkant achter FDBCK omdat deze organisatie zich inzet voor kwetsbare groepen in jonge levensfasen. Twee essentiële aspecten binnen mijn vakgebied.”

Waarom is het zo belangrijk dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen?
“Tekorten aan gezonde voedingsstoffen kunnen leiden tot verminderde prestaties op heel veel vlakken. Op fysiek gebied, door kans op overgewicht, diabetes en gewrichtsklachten bijvoorbeeld. Maar ook op psychisch en sociaal vlak, of door verminderde leerprestaties. We weten uit onderzoek dat kinderen die te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, het op al die vlakken minder goed doen. Er is dus veel aan gelegen om kinderen al zo jong mogelijk te voorzien van gezonde voeding.”

“Tekorten aan gezonde voedingsstoffen kunnen
bij kinderen leiden tot verminderde prestaties
op heel veel vlakken”

Hoe verhoudt zich dit tot armoede?
“Armoede komt nooit alleen. Armoede gaat bijvoorbeeld vaak samen met gebrek aan kennis over gezonde voeding. Mensen zijn aan het overleven en verdiepen zich niet in de lange termijn gevolgen van ongezonde voeding. Ondertussen is het aanbod van goedkope en ongezonde voeding overweldigend. Dit alles leidt tot nog meer ongelijkheid. Mensen die in moeilijke omstandigheden leven, krijgen bijvoorbeeld gemiddeld twintig jaar eerder chronische ziekten dan mensen in welvaartsgebieden.”

Hoe kan deze cirkel doorbroken worden?
“De verantwoordelijkheid hiervoor kun je niet alleen bij mensen zelf leggen. Ook de overheid en de horeca moeten in beweging komen. Bijvoorbeeld door het aanbod op plekken waar veel jongeren komen te regulieren en gezonde maaltijden aan te bieden op scholen. Bovendien zou kindermarketing verboden moeten worden. Het is te gek dat kinderen al vanaf piepjonge leeftijd verleid worden tot het maken van allerlei ongezonde keuzes. Tegelijkertijd zal meer educatie over voeding gegeven moeten worden. Supermarktsafari’s, schooltuinen, kooklessen…er is veel mogelijk.  Zo kunnen kinderen zich al op jonge leeftijd bewust worden van de verschillen tussen ‘vullen en voeden’.”

Chef van restaurant Bij Qunis

Als chef-kok heeft Ronald Kunis dagelijks te maken met voeding. Op bezoek bij een FDBCK project in Malawi, ervaarde hij hoe het er op dat vlak aan toe gaat in een van de armste landen van de wereld. “Wat de meeste mensen hier in het Westen alleen kennen van de televisie, heb ik met eigen ogen kunnen zien. Ik denk nog bijna dagelijks aan die kinderen.”

Wat heb je meegemaakt in Malawi?
“Het is moeilijk om je vanuit onze positie hier in Nederland een voorstelling te maken van het dagelijkse leven in een arm Afrikaans land. Honger is een schrijnend probleem en ik weet nu hoe dat er van dichtbij uitziet. Maar ik heb ook gezien hoe blij kinderen worden van een simpel bordje maïspap met toegevoegde vitaminen en mineralen. Hoe ze daarvoor langdurig in de rij gaan staan om vervolgens stilletjes in een hoekje te gaan zitten genieten. Dat heeft enorm veel indruk op me gemaakt.”

 “Zo’n dagelijkse schoolmaaltijd
is het begin van een positieve spiraal”

Hoe kan zo’n maaltijd het verschil maken?
“Behalve aan voeding, is er een groot gebrek aan kennis en educatie. Met het uitdelen van schoolmaaltijden sla je twee vliegen in een klap. Ouders sturen hun kinderen naar school omdat ze daar een maaltijd krijgen. Kinderen krijgen meer onderwijs en verspreiden hun kennis. En kennis zorgt ervoor dat mensen zichzelf uiteindelijk kunnen bedruipen. Zo’n dagelijkse schoolmaaltijd is dus het begin van een positieve spiraal. Het onderscheid tussen meisjes en jongens wordt er bovendien minder groot door. Want ook meisjes, die vaak thuisgehouden worden om huishoudelijk werk te doen, komen dankzij die maaltijden vaker naar school.”-

Heb je jouw ervaringen mee terug genomen naar Nederland?
“Ik denk vaak terug aan Malawi. En ben me dan vooral bewust van het contrast met de welvaart waarin we hier leven. De supermarkten puilen uit, we eten te veel, gooien zelfs eten weg. Nog meer dan voorheen ben ik heel bewust bezig met voeding en de functie van eten. Veel van wat ik bereid, komt bijvoorbeeld uit eigen tuin. Maar ook portionering en gezondheid vind ik belangrijk. Van eten moet je niet ’s nachts met een opgeblazen gevoel in bed liggen. Eten moet je nieuwe energie geven.” 

Alliantie kinderarmoede

“Ik heb geluk gehad”

Soler Berk weet uit ervaring hoe het voelt om op te groeien in een gezin met grote geldzorgen. Hij vindt dat geen enkel kind in Nederland dit mee mag maken. Daarom richtte hij de Alliantie Kinderarmoede op waarmee hij zich samen met veel andere organisaties en bedrijven inzet voor een betekenisvolle belofte.

Wat is De Alliantie Kinderarmoede?
“De Alliantie Kinderarmoede is een initiatief van Alles is Gezondheid, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Missing Chapter Foundation. We zetten samenwerkingen op tussen verschillende organisaties op en bedenken nieuwe, creatieve en slimme oplossingen voor de aanpak van kinderarmoede in Nederland.”

Wat hopen jullie te bereiken?
“Onze belofte is dat er in 2030 geen één kind meer opgroeit in armoede. Meer dan honderd organisaties en bedrijven, waaronder Aldi, Zwitsal en Menszis onderschreven deze belofte al en doen mee met mooie handreikingen. Ik wil laten zien dat we armoede kunnen uitroeien. Niet door te denken vanuit de haalbaarheid, zoals we in Nederland vaak gewend zijn, maar vanuit de wens.”

“De stress, de honger, het gevoel er niet bij te horen;
dat zou geen enkel kind mogen meemaken.”

Waarom steunen jullie Stichting FDBCK?
“Honger is een van de gevolgen van armoede. Als je mensen gelijke kansen wil bieden, kan het niet zo zijn dat je kinderen met een lege maag naar school laat gaan. Die beginnen dan namelijk al met een achterstand. Ik ben zelf ook duf, chagrijnig en ongeconcentreerd als ik niet ontbijt. De actie Share a Meal van Stichting FDBCK is een geweldig voorbeeld van een creatief en slim initiatief. Door allemaal een heel klein beetje te delen, kunnen we honger onder schoolkinderen in één klap uitroeien.”

Waarom gaat dit onderwerp jou zo aan het hart?
“Ik weet uit ervaring hoe het voelt om op te groeien in armoede, wat dat met een mens doet. De stress, de honger, de schulden, het gevoel er niet bij te horen; dat zou geen enkel kind mogen meemaken. Ik heb geluk gehad en heb me dankzij goede mensen om me heen uit die negatieve spiraal kunnen ontworstelen. Datzelfde kunnen wij met z’n allen doen voor de 400.000 kinderen die vandaag de dag in armoede opgroeien.

Founder en voorzitter Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt

Wij zorgen voor een opwaartse spiraal

Een van de projecten die Stichting FDBCK met Share a Meal steunt, is het Nationaal Jeugd Ontbijt. Toen initiatiefnemer Jacques Hendrikx hoorde dat er in Nederland zo’n 400.000 kinderen onder de armoedegrens leven, kon hij niet anders dan handelen. Inmiddels krijgen 600 kinderen dagelijks een ontbijt van de stichting. Het doel is om samen met FDBCK binnen tien jaar 400.000 kinderen te bereiken.

Wat doet de Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt?
“Kinderen waarvan de ouders geen voedzaam ontbijt kunnen betalen, krijgen van ons wekelijks een box met zeven gezonde ontbijtjes thuisbezorgd; gratis en in anonimiteit. De eerste contacten lopen via de basisscholen. Via onze website of met de QR code op onze posters op school, kunnen ouders hun kinderen aanmelden.”

“Om hun motortje mentaal en fysiek op te kunnen
starten, hebben kinderen élke dag een ontbijt nodig”

Waarom juist een ontbijt?
Omdat een voedzame maaltijd aan het begin van de dag, essentieel is voor kinderen in de groei. Anders blijven ze in hun ‘slaapstand’ staan. Om hun motortje mentaal en fysiek op te kunnen starten, hebben kinderen élke dag een ontbijt nodig. Kinderen die niet ontbijten, presteren minder goed en komen in een negatieve spiraal terecht. Wij zorgen voor een positieve, opwaartse spiraal.”

Waar komt jouw drive vandaan?
“Een mix van idealisme, ambitie en geldingsdrang. Ik heb een hardnekkig inwendig stemmetje dat zegt dat ik mijn sociale verantwoordelijkheid moet nemen. Het is bovendien lekker om bij te kunnen dragen. Dat voelt gewoon goed.”

Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Op dit moment levert Stichting Nationaal Jeugdontbijt wekelijks ontbijtboxen aan ruim 600 kinderen in meer dan 10 gemeenten. Het doel is om 400.000 kinderen in 355 gemeenten te bereiken. Samen met de Stichting FDBCK, willen we voor 2030 deze vorm van honger in Nederland uitbannen. Momenteel zijn we nog afhankelijk van de financiering door gemeenten. Door FDBCK wordt deze onzekerheid weggenomen en kunnen we nog veel meer kinderen met een voedzaam ontbijt de dag laten beginnen.”