Founder en voorzitter Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt

Wij zorgen voor een opwaartse spiraal

Een van de projecten die Stichting FDBCK met Share a Meal steunt, is het Nationaal Jeugd Ontbijt. Toen initiatiefnemer Jacques Hendrikx hoorde dat er in Nederland zo’n 400.000 kinderen onder de armoedegrens leven, kon hij niet anders dan handelen. Inmiddels krijgen 600 kinderen dagelijks een ontbijt van de stichting. Het doel is om samen met FDBCK binnen tien jaar 400.000 kinderen te bereiken.

Wat doet de Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt?
“Kinderen waarvan de ouders geen voedzaam ontbijt kunnen betalen, krijgen van ons wekelijks een box met zeven gezonde ontbijtjes thuisbezorgd; gratis en in anonimiteit. De eerste contacten lopen via de basisscholen. Via onze website of met de QR code op onze posters op school, kunnen ouders hun kinderen aanmelden.”

“Om hun motortje mentaal en fysiek op te kunnen
starten, hebben kinderen élke dag een ontbijt nodig”

Waarom juist een ontbijt?
Omdat een voedzame maaltijd aan het begin van de dag, essentieel is voor kinderen in de groei. Anders blijven ze in hun ‘slaapstand’ staan. Om hun motortje mentaal en fysiek op te kunnen starten, hebben kinderen élke dag een ontbijt nodig. Kinderen die niet ontbijten, presteren minder goed en komen in een negatieve spiraal terecht. Wij zorgen voor een positieve, opwaartse spiraal.”

Waar komt jouw drive vandaan?
“Een mix van idealisme, ambitie en geldingsdrang. Ik heb een hardnekkig inwendig stemmetje dat zegt dat ik mijn sociale verantwoordelijkheid moet nemen. Het is bovendien lekker om bij te kunnen dragen. Dat voelt gewoon goed.”

Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Op dit moment levert Stichting Nationaal Jeugdontbijt wekelijks ontbijtboxen aan ruim 600 kinderen in meer dan 10 gemeenten. Het doel is om 400.000 kinderen in 355 gemeenten te bereiken. Samen met de Stichting FDBCK, willen we voor 2030 deze vorm van honger in Nederland uitbannen. Momenteel zijn we nog afhankelijk van de financiering door gemeenten. Door FDBCK wordt deze onzekerheid weggenomen en kunnen we nog veel meer kinderen met een voedzaam ontbijt de dag laten beginnen.”