Alliantie kinderarmoede

“Ik heb geluk gehad”

Soler Berk weet uit ervaring hoe het voelt om op te groeien in een gezin met grote geldzorgen. Hij vindt dat geen enkel kind in Nederland dit mee mag maken. Daarom richtte hij de Alliantie Kinderarmoede op waarmee hij zich samen met veel andere organisaties en bedrijven inzet voor een betekenisvolle belofte.

Wat is De Alliantie Kinderarmoede?
“De Alliantie Kinderarmoede is een initiatief van Alles is Gezondheid, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Missing Chapter Foundation. We zetten samenwerkingen op tussen verschillende organisaties op en bedenken nieuwe, creatieve en slimme oplossingen voor de aanpak van kinderarmoede in Nederland.”

Wat hopen jullie te bereiken?
“Onze belofte is dat er in 2030 geen één kind meer opgroeit in armoede. Meer dan honderd organisaties en bedrijven, waaronder Aldi, Zwitsal en Menszis onderschreven deze belofte al en doen mee met mooie handreikingen. Ik wil laten zien dat we armoede kunnen uitroeien. Niet door te denken vanuit de haalbaarheid, zoals we in Nederland vaak gewend zijn, maar vanuit de wens.”

“De stress, de honger, het gevoel er niet bij te horen;
dat zou geen enkel kind mogen meemaken.”

Waarom steunen jullie Stichting FDBCK?
“Honger is een van de gevolgen van armoede. Als je mensen gelijke kansen wil bieden, kan het niet zo zijn dat je kinderen met een lege maag naar school laat gaan. Die beginnen dan namelijk al met een achterstand. Ik ben zelf ook duf, chagrijnig en ongeconcentreerd als ik niet ontbijt. De actie Share a Meal van Stichting FDBCK is een geweldig voorbeeld van een creatief en slim initiatief. Door allemaal een heel klein beetje te delen, kunnen we honger onder schoolkinderen in één klap uitroeien.”

Waarom gaat dit onderwerp jou zo aan het hart?
“Ik weet uit ervaring hoe het voelt om op te groeien in armoede, wat dat met een mens doet. De stress, de honger, de schulden, het gevoel er niet bij te horen; dat zou geen enkel kind mogen meemaken. Ik heb geluk gehad en heb me dankzij goede mensen om me heen uit die negatieve spiraal kunnen ontworstelen. Datzelfde kunnen wij met z’n allen doen voor de 400.000 kinderen die vandaag de dag in armoede opgroeien.