Chef van restaurant Bij Qunis

Als chef-kok heeft Ronald Kunis dagelijks te maken met voeding. Op bezoek bij een FDBCK project in Malawi, ervaarde hij hoe het er op dat vlak aan toe gaat in een van de armste landen van de wereld. “Wat de meeste mensen hier in het Westen alleen kennen van de televisie, heb ik met eigen ogen kunnen zien. Ik denk nog bijna dagelijks aan die kinderen.”

Wat heb je meegemaakt in Malawi?
“Het is moeilijk om je vanuit onze positie hier in Nederland een voorstelling te maken van het dagelijkse leven in een arm Afrikaans land. Honger is een schrijnend probleem en ik weet nu hoe dat er van dichtbij uitziet. Maar ik heb ook gezien hoe blij kinderen worden van een simpel bordje maïspap met toegevoegde vitaminen en mineralen. Hoe ze daarvoor langdurig in de rij gaan staan om vervolgens stilletjes in een hoekje te gaan zitten genieten. Dat heeft enorm veel indruk op me gemaakt.”

 “Zo’n dagelijkse schoolmaaltijd
is het begin van een positieve spiraal”

Hoe kan zo’n maaltijd het verschil maken?
“Behalve aan voeding, is er een groot gebrek aan kennis en educatie. Met het uitdelen van schoolmaaltijden sla je twee vliegen in een klap. Ouders sturen hun kinderen naar school omdat ze daar een maaltijd krijgen. Kinderen krijgen meer onderwijs en verspreiden hun kennis. En kennis zorgt ervoor dat mensen zichzelf uiteindelijk kunnen bedruipen. Zo’n dagelijkse schoolmaaltijd is dus het begin van een positieve spiraal. Het onderscheid tussen meisjes en jongens wordt er bovendien minder groot door. Want ook meisjes, die vaak thuisgehouden worden om huishoudelijk werk te doen, komen dankzij die maaltijden vaker naar school.”-

Heb je jouw ervaringen mee terug genomen naar Nederland?
“Ik denk vaak terug aan Malawi. En ben me dan vooral bewust van het contrast met de welvaart waarin we hier leven. De supermarkten puilen uit, we eten te veel, gooien zelfs eten weg. Nog meer dan voorheen ben ik heel bewust bezig met voeding en de functie van eten. Veel van wat ik bereid, komt bijvoorbeeld uit eigen tuin. Maar ook portionering en gezondheid vind ik belangrijk. Van eten moet je niet ’s nachts met een opgeblazen gevoel in bed liggen. Eten moet je nieuwe energie geven.”